Itämeren saaret

Suomenlinnan saari

Itämeri tarjoaa monipuolisesti saaria, saaristoja ja saariryhmiä useiden eri maiden alueilla. Itämeren saaret ovat kauniita, monipuolisia ja monet myös suosittuja matkailukohteita. Saaria ja saariryhmiä riittää jopa sadoittain. Suomen osalta saaristoissa riittää niin suosittuja matkailu- ja pyöräilykohteita kuin jopa kansallispuistoja. Itämerellä sijaitsevat saaret ovat siis loistavia kohteita etenkin kesäisin, vaikkakin moneen niistä voi matkustaa myös vuodenajasta riippumatta.

Itämeren saaret Suomessa

Suomen osalta Itämeren alueella sijaitsee kymmenittäin saaria. Koko Itämeren suurimmat saaret eivät kuitenkaan Ahvenanmannerta lukuun ottamatta sijoitu Suomeen. Kemiönsaari on kutienkin meren Suomen alueen osalta suurimpia saaria. Kemiönsaaren pinta-ala on 524 km² ja sen on Ahvenanmantereen jälkeen Suomen merialueiden suurin saari. Kolmanneksi suurin saari Suomen merissä on Hailuoto, jonka pinta-ala on ilman meri-alueita 207,35 km², mutta kokonaisuudessaan 1 082,70 km².

Suomen osalta muita pienempiä Itämeren saaria ovat muun muassa Utö ja pieni luotoryhmä Bogskär, joka on myös Suomen eteläisen maa-alue, jossa sijaitsee myös majakka ja sääasema. Suomenlahdella taas esimerkiksi sijaitsee Suomen osalta kymmenittäin saaria. Niistä tunnetuimpia ovat esimerkiksi Suomenlinnan saaret. Turun saariston saaria, Ahvenanmaan saaria ja Pohjanlahden saaria on myös valtava määrä. Suomen merien saarten pinta-ala on yhteensä peräti 5 800 neliökilometriä.

Itämeren suurimmat saaret

Suurimmat Itämeren saaret sijoittuvat monen eri maan alueelle. Suomen osalta suurin saari Itämerellä on Ahvenanmanner, eli Manner-Ahvenanmaa. Siellä sijaitsee muun muassa Ahvenanmaan hallinnollinen keskus sekä ainoa kaupunki Maarianhamina. Saaren pinta-ala on 685 km² ja siellä asuu noin 26 760 asukasta. Se on etenkin kesäisin erittäin suosittu matkailukohde, jossa sijaitsee myös historiallisia nähtävyyksiä, kuten Kastelholman linna.

Muut suurimmat Itämeren saaret sijoittuvat muiden maiden alueille. Niitä ovat Ruotsin Gotlanti ja Öölanti, Saksan Rügen ja Usedom sekä Viron Hiidenmaa ja Saarenmaa. Tanskan salmet ja Kattegat myös huomioon ottaen alueen suurimmat saaret ovat suurimmasta pienimpään Sjellanti, Vendsyssel-Thy, Gotlanti, Fyn sekä Saarenmaa.

Matkusta Itämerellä

Monet Itämeren saaret ovat asuttuja ja tarjoavat loistavat mahdollisuudet myös matkailijoille. Esimerkiksi Ahvenanmanner on erittäin suosittu matkakohde ja sinne onkin Manner-Suomesta loistavat kulkuyhteydet päivittäin. Ahvenanmaalle voi matkustaa Manner-Suomesta esimerkiksi lentäen, risteilyaluksilla tai vaikkapa saaristolautoilla. Matka sujuu laivalla tai lautalla mukavasti upeista maisemista nauttien tai vaikkapa tutustumalla puhelimellaan siihen, mitä ovat vedonlyöntibonukset ja mobiilipelit. Lyhyehkö matka taittuu nopeasti myös lentäen. Tällöin aikaa kuluu vain 30 minuuttia.

Hiidenmaa-saari on myös loistava matkakohde. Tämä Viron toiseksi suurin saari tunnetaan koskemattomasta luonnostaan ja historiallisista majakoistaan. Lisäksi kylmimpien talvikuukausien aikana saarelle vie Euroopan pisin jäätie. Saarella on myös esimerkiksi museoita ja tapahtumia. Saaren Hiiu Folk ja kamarimusiikkipäivät ovat suosittuja kulttuuritapahtumia.

Upeat Itämeren saaret Suomessa ja lähellä Suomea

Viron saaret ovat loistava kohde suomalaisillekin matkailijoille. Ne sijaitsevat hyvin lähellä Suomea ja niihin on usein erinomaisen kulkuyhteyden Suomestakin käsin. Virossa sijaitsevat saaret sijaitsevatkin pääasiassa Itämeren rannikolla. Esimerkiksi Itämerellä sijaitseva Saarenmaa, joka on myös Viron suurin saari, tunnetaan etenkin rikkaasta musiikkielämästään ja historiallisista kohteistaan. Lisäksi esimerkiksi pääkaupunki Kuressaare tarjoaa idyllistä tunnelmaa ja kesäisin suositun uimarannan.

Tanskalle kuuluva Bornholmin saari on suosittu matkailijoiden kohteena, vaikka se tunnetaan sitäkin paremmin juustoistaan, meijerituotteistaan ja hyvästä lampaanlihastaan. Saari tarjoaa monipuolisesti majoituskohteita, jopa 230 kilometriä pyöräteitä. Saaren mielenkiintoisimpia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi vuosina 1150-1250 rakennetut pyörökirkot. Koillisrannikon kaunis Gudhjem on myös mitä upein kohde.

Itämeren saaret tarjoavat lukuisia muitakin mielenkiintoisia, historiallisia, kauniita tai muuten vain elämyksellisiä matkakohteita. Monet saaret sopivat erityisen hyvin retkeilyyn ja pyöräilyyn kesäisin. Esimerkiksi Saaristomeren kansallispuisto on keskellä ainutlaatuista saaristoaluetta Suomen lounaisrannikolla. Siellä on asuttu kivikaudesta asti, eli paikalla on hyvin mielenkiintoinen historia. Matkailijoiden eteen aukeaa myös silmänkantamattomiin meren ja kalliosaarten mosaiikki ja ihmisiä kiehtovat myös vanhat hylyt, rauhalliset telttailualueet ja metsäiset saaret.