Siirry suoraan sisältöön

Korkeasaari Zoo

Amurintiikerit ovat korkeasaaren eläintarhan vetonauloja.

Korkeasaaren eläintarha Helsingissä on yksi Suomen suosituimmista matkakohteista, eikä ihme. Se sijaitsee omassa rauhassaan Kruunuvuorenselän pohjoisosassa Helsingin Mustikkamaan kupeessa, mutta on helposti saavutettavissa julkisilla kulkuvälineillä ja lautalla. Kallioinen 22 hehtaarin saari kutsuu tutustumaan eläimiin ja viettämään vapaa-aikaa vuoden jokaisena päivänä. Korkeasaari Zoo on perustettu jo vuonna 1889, ja tämä kunniakas historia tekee siitä yhden Euroopan vanhimmista eläintarhoista.

Yli 150:n eri eläinlajin Korkeasaari Zoo

Korkeasaari Zoo Helsinki pitää sisällään yli 150 eri eläinlajia, mikä on eurooppalaisittain runsas määrä. Eläimet asuvat saarella lajinsa ja alkuperämaansa mukaisesti. Esimerkiksi trooppinen Amazonia-talo on koti pikkueläimille, jotka ovat kotoisin Amazonin sademetsistä. Africasia-talossa taas elää Afrikasta kotoisin olevia eläimiä. Molemmista taloista voi löytää liskoja, käärmeitä, sammakoita ja lukuisia muita lajeja.

Hämärätalossa puolestaan valaistus on säädetty niin, että se on soveltuva elinympäristö hämärässä aktiivisille lajeille, kuten lepakoille. Korpi-alue on varattu kotimaisille lajeille ja Kissalaaksosta löytyvät suuret kissaeläimet. Kaikki eläinten alueet ovat kävelymatkan päässä toisistaan ja ne on varustettu selkeillä opasteilla ja infotauluilla. Koska saari on kohtalaisen pieni, joka alueeseen ehtii tutustua perusteellisesti yhden päivän aikana.

Korkeasaari Zoo Helsinki on auki joka päivä

Monet luulevat virheellisesti, että Korkeasaari Zoo on avoinna vain kesäkautena. Eläintarha on kuitenkin auki vuoden jokaisena päivänä. Kun kesän helteet ovat hellittäneet ja saari hieman hiljentynyt, esimerkiksi suuret kissaeläimet ovat virkeämpiä ja näin ollen vielä kiinnostavampaa ihailtavaa. Saarella riittää nähtävää ja koettavaa jokaisena vuodenaikana, sillä myös eläimet käyttäytyvät eri tavoin riippuen siitä, mikä kausi on menossa.

Perinteisen aukiolon lisäksi Korkeasaari Zoo järjestää joka vuosi tapahtumia, joiden avulla kerätään varoja eläinsuojelutyöhön. Suosituin ja tunnetuin tapahtumista on Kissojen yö, jolloin saari on auki puoleen yöhön saakka ja yleisö pääsee seuraamaan, miten kissaeläimet hiiviskelevät saalista etsien omissa aitauksissaan.

Jokainen eläin ansaitsee osakseen parasta huolenpitoa

Korkeasaaren eläintarha ei ole olemassa vain eläinten ihailua varten. Se pyrkii osaltaan myös turvaamaan uhanalaisten lajien säilymisen tarjoamalla niille hyvän elinympäristön ja kasvuolosuhteet. Samanlaista huolenpitoa kaipaavat myös kotona elävät lemmikit. Pet Shop tarjoaa kaikki lemmikin huolehtimiseen tarvittavat elementit leluista laadukkaaseen ruokaan samasta paikasta, joten vastuullisena lemmikin omistamisena toimiminen on helppoa. Korkeasaaren tavoitteena on saada uhanalaiset lajit pidemmällä aikavälillä lisääntymään.

Mikäli eläinten lisääntyminen onnistuu, ne voidaan myöhemmin sijoittaa ensin toisiin eläintarhoihin ja myöhemmin myös luontoon. Erityisesti kevät on Korkeasaaressa iloista aikaa, kun monelle lajille syntyy poikasia. Korkeasaarella on ollut tapana julkaista uusia kuvia eläimistä ja niiden hellyttävistä pienokaisista netissä kaikkien iloksi.

Näistäkin tapauksista Korkeasaari Zoo muistetaan

Vaikka Korkeasaari ei ole Suomen suurin saari, sen historiaan mahtuu paljon tapauksia, jotka muistetaan vieläkin. Esimerkiksi vuonna 2004 suunniteltiin, että paviaaneista luovuttaisiin, koska niiden rakennus alkoi olla huonossa kunnossa. Paviaanit joutuivat lopetusuhan alle, ja asiasta nousi suuri kohu. Ihmiset vastustivat paviaanien lopettamista. Lopulta tarina sai onnellisen lopun, kun yksityishenkilö teki testamentin paviaanilinnan hyväksi ja rakennus saatiin kunnostettua.

Vuonna 2010 puolestaan iäkäs urosahma pääsi pakenemaan aitauksestaan. Ilmeisesti tämä onnistui, koska lumikinos aitojen vieressä oli niin korkea. 13-vuotias ahma pinkoi pitkän matkan, sillä se saatiin kiinni samana päivänä kuuden kilometrin päästä vahingoittumana.

Korkeasaari Zoo on tehnyt arvokasta työtä eläinten puolesta. Lajien säilyttämiseen on annettu panos esimerkiksi ilveksien, metsäpeurojen ja mongolianvillihevosten osalta, joiden määrän pieneneminen on saatu katkaistua. Eläintarha on mukana yhteensä yli 20 lajin ylläpidossa ja tekee tiiviisti yhteistyötä muiden eläintarhojen kanssa. Muina tavoitteinaan saari muun muassa pyrkii olemaan vuoteen 2030 mennessä täysin hiilineutraali.