Siirry suoraan sisältöön

Mikä on Euroopan suurin saari?

Euroopan suurin saari on Grönlanti.

Tiesitkö, että Euroopan suurin saari voi olla myös maailman suurin saari riippuen miltä kantilta asiaa katsoo. Tämä saari nimittäin on Tanskalle kuuluva itsehallintoalue, mutta se sijaitsee Pohjois-Atlantin ja Pohjoisen jäämeren välissä. Maantieteellisesti se kuuluukin Pohjois-Amerikkaan, eli kaikki eivät sitä välttämättä Euroopan suurimmaksi saareksi laske. Euroopassa sijaitseva suurin saari kuuluu myös maailman kahdeksan suurimman saaren joukkoon, mutta on selvästi tätä saarta pienempi.

Euroopan suurin saari on suurimmaksi osaksi jään peitossa

Grönlanti on maailman suurin saari ja Tanskan itsehallinnollinen osa, joten sen voisi sanoa olevan Euroopan saari riippuen miltä kantilta ajattelee. Tämä saari on niin suuri, että Suomi mahtuisi sen alueelle melkeinpä kuusi ja puoli kertaa. Grönlannin pinta-ala on 2 176 000 km² ja se on suurimmaksi osaksi jään peitossa.

Itämeren saaret ovat pikkuruisia tähän saareen verrattuna, sillä suurin Itämeren saari Sjællandin on vain 7 031 neliökilometrin kokoinen. Moni ei kuitenkaan ajattele Grönlantia Euroopan saarena sen sijainnin vuoksi. Tällöin suurin saari Euroopassa olisi Iso-Britannia, jonka pinta-ala on 218 000 km². Se on maailman kahdeksanneksi suurin saari kun taas Grönlanti on suurin saari.

Muut Euroopan suuret saaret

Maailman kahdeksasta suurimmasta saaresta ainoastaan Iso-Britannia sijaitsee Euroopassa. Alueelta löytyy silti melko suuria saaria. Niihin kuuluvat etenkin Irlanti ja Islanti. Islannin pinta-ala on 103 000 neliökilometriä ja Irlannin taas 70 273 neliökilometriä. Mikäli Suomi olisi saari, se olisi näitä saaria suurempi, sillä Suomen pinta-ala on 338 440 neliökilometriä.

Avainsanat: