Örön matkat

Örön matkat ovat mahtava tapa tutustua erityiseen luontoomme ja karun kauniiseen saaristomaisemaan. Saarelle järjestetään erilaisia matkoja useimmiten kesäkuukausina, mutta sinne pääsee kuitenkin käymään vielä syysloman aikoihin. Saarelle järjestetään matkoja useiden matkanjärjestäjien toimesta, joten heidän tarjonnastaan on helppo valita itselle parhaiten sopiva retki ja ajankohta. Yhteysalukset kulkevat Hangosta ja Kasnäsistä. Saarelle pääsee myös omalla veneellä, sillä siellä on vierasvenesatama.

Saaristomaisema on kaunis.

Örön matkat omatoimisesti

Mikäli matkustaa mieluiten yksin tai oman seurueen kanssa, voi matkat Örön saarelle tehdä myös täysin omien suunnitelmien ja aikataulujen mukaan. Silloin kannattaa hyvissä ajoin ottaa selvää sopivista reiteistä ja mahdollisesta majoituksesta paikan päällä. Matka Kasnäsin satamasta Örön saarelle ei kestä kauaa. Perillä odottaa kauniita perhosniittyjä, mukulakivikatuja, tykkejä ja mukaansatempaavia luontopolkuja.

Kesytön meri, ympäristö ja luonto antaa saarelle sen luonteenomaisen kauneuden. Aika pysähtyy ja luonnonläheisyys saa hiljaiseksi. Örössa voi halutessaan majoittua vaikka teltassa, vaikka tarjolla on kyllä mökki- ja hotellimajoitustakin. Lämmin kalakeitto ja maukas saaristolaisleipä maistuvat erityisen hyvältä aidossa saaristolaismaisemassa. Mikäli ei halua yöpyä saarella, voi siellä käväistä vain muutaman tunnin piknikillä ja palata mantereelle vielä saman päivän aikana.

Matkat Örön saarelle rannikkoreitin kautta

Hieman erilaiset Örön matkat voi tehdä myös kokonaan tai osittain Rannikkoreittiä kiertäen. Kemiönsaarelta Hankoon matkatessaan on helppo poiketa Rosalaan, jossa on mahdollista tutustua Viikinkikeskukseen ja rauta-ajan historiaan. Päivän päätteeksi maistuu varmasti myös tukeva illallinen viikinkityyliin. Rosalasta voi poiketa Hiittisiin kokemaan aitoa saaristolaiselämän rauhaa ja yhteisöllisyyttä. Bengtskärin majakkaan kannattaa käydä tutustumassa, sillä se on Pohjoismaiden korkein majakka.

Örön matkat kannattaa muistaa varata ajoissa, sillä veneessä on paikkoja rajoitetusti. Lasten pitää turvallisuussyistä kulkea vanhempiensa, tai jonkun muun täysi-ikäisen henkilön kanssa. Lautat eivät kulje usein, joten matkan suunnittelu ja ajoitus on tärkeä ottaa huomioon. Tietyillä reiteillä pääsee kulkemaan vain kerran päivässä.

Harrastusmahdollisuudet Örön saarella

Örön saarelle voi halutessaan meloa kanootilla, mikäli pitää merimelonnasta. Ohjattuja melontaretkiä järjestetään muillekin reiteille. Mukavat luontopolut houkuttelevat liikkumaan. Mikäli salibandy on oma suosikkilaji, voi mailan lähtiessään heittää mukaan muiden retkivarusteiden joukkoon. Uiminen ja saunominen kuuluvat olennaisena osana saaristolaiselämään, eikä se täälläkään ole mikään poikkeus. Valokuvaus sekä harvinaisten kasvien ja hyönteisten löytäminen on mieluisaa puuhaa monelle matkailijalle. Lintujen bongaajat löytävät myös tiensä Örön saarelle.

Tiesitkö että Örön linnakesaari on vankien rakentama? Pakkolunastettuaan saaren Rosalan kyläläisiltä 1900-luvun alussa, venäläiset laittoivat pakkotyöläiset töihin linnaketta rakentamaan. Saarella olevat järeät 12 tuuman Obuhov-tykit ovat hyvin harvinainen nähtävyys sotahistorian ajoilta. Kaikki Suomen saaret ovat uniikkeja matkakohteita, joissa kannattaa mahdollisuuksien mukaan vierailla.

Örön matkat pyörällä

Mikäli pitää pyöräilystä, ovat Örö ja muut saaret mainioita matkakohteita. Hiittinen ja Rosala ovat Suomen eteläisimpiä asuttuja saaria. Koe idylliset saaristolaiskylät sekä ikivanhat kauppapaikat pyörän selästä. Tämä reitti on yhteensä 20 km ja siihen vielä noin 25 minuutin lauttamatkat yhteen suuntaan. Pyörän voi vuokrata myös paikan päältä, mikäli ei halua ottaa omaa mukaan.

Rannikon pyöräilyreitti kulkee neljän ruukkikylän ja kolmen kansallispuiston läpi upeassa ulkosaaristossa. Laivalla sieltä pääsee mukavasti Örön ja Bengtskärin saarelle. Matkalla voi nauttia paikallisista ruoista ja leipomotuotteista. Kotiin vietäväksi voi ostaa paikallisia käsitöitä.

Örön matkat ovat mainio matkakohde omaa rauhaa ja luonnon elämyksiä kaipaavalle matkailijalle. Uurteiset rantakalliot ja käppyrämännyt toivottavat tulijan tervetulleeksi. Kemiönsaaristossa riittää kierrettävää useammallekin päivälle, sillä siellä on tuhansia eri luotoja ja saaria. Kesäisin alueella järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ja muuta mukavaa ohjelmaa. Saaren vaiheikas historia muistuttaa olemassaolostaan monella eri tavalla.