Örön saari

Örön saari on Suomen mielenkiintoisin matkakohde

Örö saari on avautunut turisteille

Suomen saaret ovat useimmiten vapaita turisteille, mutta poikkeuksiakin on. Örön saari oli pitkään yksi näistä poikkeuksista, kunnes se vuonna 2020 avattiin vihdoin yleisölle. Avaamisen jälkeen saarella onkin ehtinyt käydä jo kohtalaisen runsaasti turisteja, mikä ei olekaan ihme. Suomalaiset saaret vetävät turisteja puoleensa luonnon ja hiljaisuuden vuoksi. Nykyään myös saarilla voi kuitenkin viettää jopa luksustason lomaa. Örön saarellakin majoitusvalikoimaa on laidasta laitaan, joten sinne voi lähteä yöksi vaikka pienellä budjetilla. Örön saarella pääsee tutustumaan Suomen historiaan, joka tällä saarella ulottuu aina aikaan, jolloin Suomi oli Venäjän vallan alaisena.

Örön saari on aivan erilainen matkakohde kuin esimerkiksi Isokarin majakkasaari. Majakkasaarelle matkustetaan majakan takia, kun taas Örön saarella voi tutustua luontoon myös kulkemalla luontopolkuja.

Örön saari
Örön saari

Majakkasaari vai linnakesaari?

Jos kotimaan matkakohdetta miettii saarien joukosta, on Örön linnakesaari mielenkiintoinen valinta. Se on ollut sotilaskäytössä ja yleisöltä suljettu, joten tämä vuonna 2020 avattu saari on vielä aivan uusi matkakohde. Silti se pystyy tarjoamaan paljon.

Jos saarelta etsii liikunnallista tekemistä, on syytä lähteä Örön saarelle. Örön saarella on kaksi erilaista luontopolkua, jotka tarjoavat saaren parhaita paloja. Majakkasaarella luontopolkuja ei yleensä sen sijaan ole. Niissä keskitytään majakoihin ja käydään mahdollisesti opastetulla kierroksella, jonka aikana pääsee aina ylös majakan huipulle asti.

Örön saari ja sinne matkustaminen

Örön saari sijaitsee aivan Kemiönsaaren tuntumassa, joten sinne on hyvät yhteydet vesiteitse. Örön saarelle voi lähteä omalla veneellä, vesibussilla tai yhteysaluksella. Vesibussien ja yhteysalusten liikennöintitiedot löytyvät kätevästi netistä. Ne vaihtelevat sesongin mukaan. Liikennöintiajat on syytä tarkastaa ennen satamaan saapumista, jotta ei varmasti myöhästy aluksesta.

Örö sataman tarjoaa mahdollisuuden saapua paikalle myös omalla veneellä. Satamasta voi varata paikan omalle veneelleen. Venepaikasta maksetaan vuorokausien mukaan ja paikka on hyvä varata etukäteen. Jos itsellä on vene, jossa on mahdollista yöpyä, onnistuu se hyvin. Örö satama tarjoaa kaiken mahdollisen aina sähköpistokkeista ja suihku- sekä wc-mahdollisuuksista lähtien.

Suomen saaret ovat erittäin suosittuja turistien keskuudessa. Saarissa kiehtoo ympäröivä luonto, joka on karulla tavalla kaunis. Örö tulee parhaiten tutuksi telttailemalla alueella. Örössä saakin telttailla melkein missä tahansa, mutta kannattaa huomioida, että nuotiota ei saa sytyttää kuin sallituille paikoille. Telttapaikka kannattaa valikoida sen mukaan, missä nuotion saa syttymään ja tulen pysymään. Liian lähelle rantaa ei kannata mennä myöskään tuulen vuoksi.

Örön saari on loistava kohde niin kesällä kuin syksylläkin. Kesä on osoittautunut kiireisimmäksi ajaksi, kuten kaikilla muillakin Suomen saarilla. Jos siis Suomen saaret kiinnostavat, on Örö todella jännittävä ja kiinnostava kohde. Siellä voi edelleen nähdä linnakkeen, jolla on pyritty puolustamaan Suomea mereltä käsin koko Suomen itsenäisyyden ajan. Örö on siis myös historiallinen kohde.

Örön saari